HTML

atibácsi világa

2007.12.29. 16:32 atibácsi

Borok a szentestén...

Borkedvelő emberként meghatározó feladat a szenteste borainak kiválasztása. Ha jól sikerül, az jó búcsúzó esztendőt, sok jó boremléket idéz fel és igazol vissza. Ha a választás kevésbé jó, az kudarc és egyben rendezetlenséget jelez minden fronton.

Ha jól sikerül, akkor jó borokat kóstoltunk abban az évben, és abból jól pecáztunk. Ha nem, akkor gond van az ízlésünkkel és egyben a lelki egyensúlyunkkal is...

Hát, az idén jó borokat választottam:

Giefing - Marco Polo 2003 Ruszt*****+ (93 pont)

A számos ruszti kiruccanás keretében megismert termelők közül Giefing úr nyerte el a tetszésemet leginkább. Gourmet éttermet vezetett korábban a kisvárosban, melyet szállodává alakítottak, ennek örömére fogott borkészítésbe nagyobb birtokon. Egyike azon kevés termelőnek, akik Ausztriában furmintot is művelnek (összesen 7 hektár van ebből a fajtából a sógoroknál, ebből az övé kb. 2), melyből nagyszerű száraz fajtabort (IV. Béla néven!!!) és édes auslese-t is készít. Vörösborai közül a kékfrankos többször maga mögé utasította a deutschkreutz-i csúcstermelők borait az osztrák borversenyeken, holott a Fertő-tóra néző löszös lankák adottságai messze elmaradnak a délebbre fekvő, ásványos balfi-medence által kínált lehetőségektől.

Giefing úr november 17-i elfoglaltsága akadályozott meg abban, hogy a 35. születésnapomat Ruszton ünnepeljem, ennek okán került a kiruccanás Lellére.

Marco Polo nevű küvéje 50% shiraz, 25% merlot és 25% cabernet sauvignon fajtákból készült. Illatra bársonyos, lenyűgöző gyümölcsösség köszön be, határozott tannin társaságában. Marcipános, ribizlis, szamócás illatok egészülnek ki az égetett barrique hordó vaníliás jegyeivel.

Ízben a határozott tannin nagyon bársonyos, szépen harmonizál a puncsos-fahéjas, kapuccsínós-karamellás ízjegyekkel. Lágy bor, mely még legalább 10 évet bőven fejlődhetett volna a palackban egészen 95 pontig, jelenleg ennyit tudott. Stílusában az itthoniak közül talán leginkább a Konyári Loliense-re hajaz, nyilván nem véletlenül, annál mégis sokkal több fineszt mutat. Sajnálom, hogy nem raktározom még néhány palackot belőle a pincében Gábor barátomnál. Vörös borban az idén ő nyert nálam. Ruszton is és most is.

Gróf Degenfeld - Tokaji aszú 2000 6 puttonyos***** (91 pont)

Desszertként is egy hihetetlenül szép bort sikerült választanom a tokaji borvidékről. Először egy 93-as Disznókőn, majd egy 98-as ruszti olaszrizling esszencián gondolkodtam, de végül erre esett a választás. Talán azért, mert Talma VB-győzelmét ennek a bornak a bontásával ünnepeltem, és akkor is nagyon tetszett.

A fő illatjegy a birs, melyet folyamatosan egészítenek ki a barackos-diós-hársmézes illatjegyek. Ízben tökéletes harmóniát mutat az illattal, a hárslevelű fajta döntő befolyásával, a megszokott, a dűlő ásványos talajára emlékeztető jellegzetes ízjegyekkel. Úgy gondolom, hogy talán egzotikus gyümölcsösségben hozhatna többet, igazából egy remekmű. Fantasztikus, és marad még a jövőre is 2 palackom belőle (a harmadikat Gergővel ütjük csapra 26-án este).

Szóval, ha a borválasztás olyan, mint az év volt, akkor ez tényleg egy nagyszerű év volt. És tényleg...

Szólj hozzá!

Címkék: borleírás


A bejegyzés trackback címe:

https://atibacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr43274271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.